HTML

The Batcave Képregényblog

Minden, ami képregény: bemutatók, hírek, érdekességek, filmkritikák, stb.

Friss topikok

  • rhynn: EZt nem tudom, egyébként tervezem folytatni a közeljövőben. Sajna most népsporttal elhavazódtam, d... (2010.11.24. 11:20) Szeptemberi Batman
  • rhynn: Köszönöm a kritikát, igazad van, Jason Todd kimaradt. Amúgy ő is megjelenik az egyik sorozatban, m... (2010.05.14. 10:41) Batman Bruce Wayne nélkül (684-698)

Linkblog

Archívum

Az iPad egyik nagy előnye, hogy mérete, súlya, minden egyéb alapján szinte ideális képregényolvasó lett belőle. Ráadásul az Apple engedélyezte a direkt file transzfert, azaz már a cbr-eket sem kell felkonvertálni, néhány kattintással felmásolhatjuk őket. Felismerte ezt a képregényipar is, s egyre-másra jelennek meg a különböző megoldások erre a készülékre.

A leggyorsabban és a legyügyesebben kétségkívül a Comixology lépett, aki két appal is jelen van a store-ban. Az egyik a Comics by Comixology, egy képregényolvasó. Egyszerű a rendszer, egy hatalmas, elsősorban indie címeket tartalmazó store-ba jutunk, ahol könnyen egyszerűen tölthetünk le első részeket és előzeteseket ingyen, különböző képregényeket pedig piaci áron szedhetünk le. (2 dollárt egy amúgy is 2 dollárért megvásárolható képregényért soknak érzek kiadni). A Marvel képregények bolti áron kaphatóak, míg sok-sok indie képregény 1 dolláros áron (egész pontosan 0.99, minen 101. ingyen van), ami szerintem pontosan ideális árat jelent. Feltűnő, hogy Marvel képregényekből a legújabb kiadások nem igazán elérhetőek, ami kis bosszúságot okoz. Ha már fizetek, miért nem vehetem meg azt, amit az újságárusnál is? Ráadásul ugyanannyiért?

Ha kiválasztunk egy füzetet, számos opció közül választhatunk, pl. megrendelhetjük magunknak a kiválasztott képregényt eredeti füzetben is, nézhetünk previewt, s rákereshetünk a teljes sorozatra is.

Ha meg akarnánk nyomtatásban vásárolni, beépített GPS-ünk alapján rá is keres, hogy hol van a legközelebbi bolt. Friss feltöltésekről kérhetünk értesítést is, ami szitnén nagyszerű.Nagy előnye, hogy van benne egy interaktív képregényolvasó, amely gyakorlatilag gombnyomásra folyamatosan átlép a következő olvasandó képkockára. Nagyon látványos, s ha rosszul lövik be a folytatásokat, bizony nagyot árthat a képregény élvezetének. Szerencsére kikapcsolható, ha gond lenne, folyamatosan lehet zoomolni, jól eltalált.

A program egyszerre ötvözi a képregényolvasót egy komplett webshoppal és hírközponttal, ha kicsit frissebb lenne a választék, azt mondanám, tökéletes. Így csak nyolc pontot érdemel.

Itt említeném meg a nagyszerű ComiXology programot, amely egyfajta e-katalógus a print megjelenésekről. Megnézhetjük mi jelenik meg, Amerikában előrendelhetjük, stb. Tele van előzetesekkel, kritikákkal, interjúkkal, ideális olvasmány. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg csak iPhone-ra elérhető, iPadre nem.

Következő lépésként az iPad megjelenés előtt bejelentett szenzációs Marvel képregényolvasó, mely egyébként a Comics Marveles átirata. Gyakorlatilag ugyanazt a rendszert kapjuk, Marveles köntösben, a Settings pl. Thor kalapácsára emlékeztet, a Store pedig Wolverine karmaira. Kapunk egy érdekesebb hátteret meg sok-sok klasszikust 2 dolláros áron. Iron Manből még 1968-as kiadások is vannak, akár ingyen is, ill. elvétve találkozni 2010-es címekkel is, pl. a Black Widow Saga első része ingyen is olvasható. Az ár elég magas, s semmi extrát nem tartalmaz a ComiXology-hoz képest, így nem is részletezném tovább. Egyetlen előnye talán a hatalmas adatbázis. Hét pontot adnék rá.

A teszt apropóját adta, hogy tegnap jelentették be az IDW Publishing képregényolvasóját. Nem szabadott kihagynom. Sajnos nagyon nem tudok olyan sorozatról, amit az IDW ad (ők rendszerint bérbe vesznek film és sorozatcímeket, s azokhoz kapcsolódó képregényeket adnak ki, pl. Transformers, G.I. Joe. Ennek a kis programnak már igazán vagány, app store-os dizájnja van, s a store, bár kevesesebb funkcióval rendelkezik, mégis kezelhetőbbnek tűnik számomra, mint az előző kettő. Sajnos kicsit még bugos, de bíztató a kezdet.

A képregényolvasóját már nem igazán tudom dicsérni: fekvetett módban két részre osztja a képernyőt, s két oldalt kirak. Nagyítani lehet, de csak az adott félképernyőben, ami nagyon ronda lesz, s meglehetősen átláthatatlan. Állítva sem tökéletes a rendszer, van, hogy féloldalak átkerülnek, stb. Jelenlegi formájában négy pontnál többet nem érdemel.

A szabad képregények irányába elindulva két programot szeretnék bemutatni, amely nagyon hasznos lehet az olvasáshoz: a Cloud Readert ill. a ComicZeal 4.0-t.  Előbbi lényegében egy általános médiaolvasó program, mely ingyenes változatában .pdf, .cbr és .cbz fájlokat nyit meg, ha pedig megveszed a teljes változatot (4.99 USD), már kezeli a .doc, .xls, .ppt, stb fájlokat, legújabb verziójukkal (pl.:.docx) együtt. Itunesban lehet rádobálni a fájlokat, melyet azonban nem nagyon lehet utána rendszerezni, Safariból, Mailből is megnyit mindent, s saját programjával még Guttenberg Projektes könyveket is le lehet tölteni, teljesen legálisan. Valamiféle fizetős könyvvásárló rendszernek is tagja, de ezt nem próbálgattam.

Legnagyobb hátránya, hogy a fájlok csak ömlesztve vannak benne, s képregényeknél bizony kissé lassú, nehézkes, ráadásul HD grafikájú játékok szintjén van a fogyasztása: egy nagyobb PDFnél már zabálja az akksit.

Kedvenc programom egyértelműen a ComicZeal. Ez ugyan fizetős (7 dollár környéke), de messze ez nyújtja a legtöbbet: WIFI, USB szinkron iPhone-ra, feltöltögetés iTunesból, melyet belépéskor átméretez akkorára, hogy a lehető legjobb minőségben jelenjen meg a deszkán. Rendkívül gyors, könnyen kezelhető, a friss patch óta megjegyzi, hol tartottál legutóbb. Hátránya, hogy csak egyoldalú a töltögetés: miután átkonvertálta saját fájljai közé a  képregényt, azt már nem lehet letölteni a gépedre. Nagyobb archívumnál pedig a szokásos iPad backup már komoly időbe telik a gépnek. Külön kiemelném, hogy a fenn lévő gyűjtemény könnyen rendszerezhető, rendezhető, s bizony komoly ingyenes képregényarchívummal is rendelkezik, melyeket a szerverekről lehet leszedni. Elsősorban Golden Age képregények, amik engem különösen nem hoznak lázba, de látni, hogy ezzel is foglalkoztak. (plusz így elkerülhetik a látszatát, hogy ez bizony illegálisan megszerzett képregények nézegetésére szolgál). Nálam kilenc pontos szoftver!

Címkék: teszt ipad

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://comicbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr932012232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása