HTML

The Batcave Képregényblog

Minden, ami képregény: bemutatók, hírek, érdekességek, filmkritikák, stb.

Friss topikok

  • rhynn: EZt nem tudom, egyébként tervezem folytatni a közeljövőben. Sajna most népsporttal elhavazódtam, d... (2010.11.24. 11:20) Szeptemberi Batman
  • rhynn: Köszönöm a kritikát, igazad van, Jason Todd kimaradt. Amúgy ő is megjelenik az egyik sorozatban, m... (2010.05.14. 10:41) Batman Bruce Wayne nélkül (684-698)

Linkblog

Archívum

Pár hónapja fogott meg igazából a Kick-Ass film körül lévő hype, s eldöntöttem, ezt bizony el kell olvasnom, s filmen is meg kell néznem. Nem volt egyszerű menet.

Egyrészt a hatalmas sikere ellenére sem lehet könnyen hozzájutni a képregényhez, megvenni nagyon borsos áron lehetne, Vladinál ha jól emlékszem 6500 FT környékén. Alternatív módokon is nagyon nehéz a beszerzése, bár amióta bemutatták a filmet, több helyen is feltűnt.

A filmről meg gondolom minden rajongó tudja, hogy lassan 2 hónapja megy Amerikában és Angliában, nálunk meg jövő hónap vége felé lesz csak bemutató. Ennyit pedig nem lehet kibírni, főleg, ha DVD minőségben már meg lehet nézni.

Már az első plakáton is látszik a képregény lényege: eszetlen sok gyakás, Kill-bill szinten, sokkal elborultabb szereplőkkel. "Sickening Violece: Just the way you like it!"

Hogy miről is szól a Kick-Ass?

Két vonalon haladnak a szálak, más-más léptékkel. Az egyikben egy abszolút looser képregény geek gyerek felteszi magának a kérdést: a való életben vajon miért nincsenek szuperhősök? Akik minden természetfeletti képesség nélkül, pusztán az igazságért való vágyuk okán védelmezik az emberiséget? Hősünk megpróbálja ezt tenni. Összehoz egy viszonylag jól kinéző (értsd: nem gáz) jelmezt, majd első hőstette után kórházba kerül, úgy ellátják a baját. Természetesen nem adja fel, a sok sok platina csavarral a testében tovább folytatja, míg egyszer csak fel nem kerül a Youtube-ra, s híres nem lesz tőle.

Közben egy volt zsaru bosszút esküszik az alvilág ellen, s tökéletes gyilkológépet nevel tízéves kislányából. Ők lesznek Big Daddy és Hitgirl. Innentől kezdve a két sztori egymásba mosódik, s egy hatalmas darálás lesz a vége: hárman végigverekedik magukat a maffián.

Milyen a képregény?

Mark Millartől már megszokhattuk, hogy a képregényekben elsősorban az akció, a gyakás művészete kerül előtérbe, a történet majdhogynem másodlagos. A Kick-Assben sincs ez másképp, rengeteg mészárlás van benne, s újdonságként hat a popkultúrális utalások garmadája.

Sokat nem szeretnék erről a témáról írni, mert úgy érzem, minden más erősen spoileres lenne, inkább elmondanám, hogy mi a különbség a képregény és a film között.

Mitől más a film?

A legszembetűnőbb változás Big Daddy karaktere: a füzetekben ő egy hatalmas darab jámbornak tűnő mackó, aki ennek ellenére szadista bérgyilkos. A filmben pedig Nick Cage egy tökéletes Batman klón, akire poénok sorozatát is építik. A hardcore fanoknak (azért 8 rész után kevés ilyet tudok elképzelni) ez nyilván probléma, de a folytatásban (Kick-Ass 2 úgy 2011 végén, 2012 elején) már nem lehet az.

Millar a forgatókönyv során egyébként hozzányúlt a sztorihoz is, kijavítva pár problémát, ill. kicsit emelve a hangulatot. Saját véleményem szerint a film történetvezetése (annak ellenére, hogy sokszor lényegében csak oldalról-oldalra le lett másolva a történet) valahogy koherensebb, jobban élvezhető, s határozottan vidámabb hangulatú.

Összességében azt kell, hogy mondjam, a film egyfajta Kick-Ass 1.5, javított, fejlesztett verzió, s tekintve, hogy a képregény úgy tízből kilenc pontos, a filmre adható egy 10-es, s az Iron Man 2 után jelenleg az év filmje.

Címkék: kritika film kickass markmillar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://comicbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr992004943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása