HTML

The Batcave Képregényblog

Minden, ami képregény: bemutatók, hírek, érdekességek, filmkritikák, stb.

Friss topikok

  • rhynn: EZt nem tudom, egyébként tervezem folytatni a közeljövőben. Sajna most népsporttal elhavazódtam, d... (2010.11.24. 11:20) Szeptemberi Batman
  • rhynn: Köszönöm a kritikát, igazad van, Jason Todd kimaradt. Amúgy ő is megjelenik az egyik sorozatban, m... (2010.05.14. 10:41) Batman Bruce Wayne nélkül (684-698)

Linkblog

Archívum

Az elmúlt hetekben lekötött a Foci VB ill. a Scott Pilgrim képregények végigolvasása (több mint 1000 oldal, kritika hamarosan). Közben zajlik a Scott Pilgrim film kampánya is, kikerült a legjobb trailer eddig. Aki esetleg még szeretné elolvasni a képregényeket, az ezt ne nézze meg, mert irtózatosan spoileres. Videó a tovább után.

Címkék: film scottpilgrim

Szólj hozzá!

Két részbe szedem a cikket, a tovább előtt lesz egy Batman 700 kritika, majd a Spoiler után, hogy milyen változások várhatóak a Batman világban. Ezzel kapcsolatban a 700. szám nagyon spoileresre sikerült.

Nagyon sokat vártam ettől a számtól, hiszen 700-ig nem minden sorozat jut el (Deadpoolt és a többi Marveles felszámozott cuccot ne is vegyük ide, mert Batman 2000 körül járna!), a Detective Comicson kívül semmi nem jut eszembe ezen a téren, csak a Batmannel egy időben jubiláló Superman. Felcsigázó cikkek jöttek róla, hogy milyen jó lesz, mekkorát fog szólni, stb., viszont a gyakorlatban egy oldalt kivéve az egész értékelhetetlen volt. A porbléma leginkább a szerkesztéssel volt: 3 történetet 3 külön gárdával 30 aktív oldalra összezárni nagyon gáz. Egyszerűen nincs idő kibontani a szálakat, csapongó, össze-vissza történetet kapunk, ami bizony nem méltó a jeles eseményhez. Még akkor sem, ha a rajzok remekül illusztrálják Batman különböző korok beli történeteit.

Kapunk három Batman történetet, egyet a multból, a rajzok alapján a képregények hőskorából, egyet a jelenből, egy Batmant pedig a jövőből. A sztori természetesen összekapcsolódik (ez azért egy nagyon erőltetett kapcsolat), de mégsem alkot teljes egészt. Sok poént nem is akarok lelőni, inkább a tovább mögött leírnám, hogy miben utalgat ez a szám a jövőre, s szerintem mi várható ősztől, két évvel Bruce halála után.

Címkék: batman brucewaynenélkül

Szólj hozzá!

Kijött végre a szeptemberi Batman megjelenés-lista, érdekesnek tűnő címekkel. Befejeződik a Return of Bruce Wayne, a tie-in sorozatok is becsatlakoznak, s óriási pusztítás várható, melyből talán a legnagyobb spoiler nem más, mint a 700. Batman egyik oldala. Ezekből csemegéznék.

Címkék: batman brucewaynenélkül grantmorrison solicits

2 komment

Újabb mélypontot ért el az elmúlt években nagyon hullámzó, ugyanakkor az egész Batman RIP storyline legkiemelkedőbb minijét hozó sorozat, amelyben anno maga Batman is bemutatkozott. David Hine Jeremy Haunnal összefogva merényleget követett el Batman szellemisége ellen ebben a két részes storylineban, amely a Benealth the Mask címet viseli.

Miről is szól? Nehéz megmondani. Dick leleplezte a Black Maskot, ami hűűűűűdenagy meglepetésre Jeremiah Arkham voltm aki persze nem tudott róla, hisz csak második, elzárt szeméylisége volt. Na most szájbarágósan megmutogatják nekünk, hogyan is lett az. Annyira de annyira erőltetett módon, hogy az már tényleg hátborzongató. Belekeveredik Zsasz, Hugo Strange, Joker, Arkham 3 speciális vendége (hát persze...), mindenki egy nagy összeesküvés része.

Kicsit nehéz pozitív dolgot mondani, talán a rajzok minősége az, ami kiemelkedik a csapnivaló sorozatból. Amiatt érdemes átlapozni legalább. A Question co-feature pedig egyszerűen gáz.

Erősen pénzkidobás.

Címkék: detectivecomics

Szólj hozzá!

The Return of Bruce Wayne 2: Az első szám magas színvonala után ez már egy fokkal gyengébb volt. Továbbra is nagy problémám, hogy teljesen feleslegesen pakolja tele Morrison Supermanékkel, akik kutakodnak Bruce után, hogy megmentsék a világot. Ha jól számoltam 5 vagy 6 oldalt elvesznek a képregényből, amit levonva még mindig megkapjuk a szokásos 24 oldalt, viszont a magasabb oldalszám miatti +1 dollár az árcédulán számomra felháborító.

Címkék: batman brucewaynenélkül returnofbw grantmorrison

Szólj hozzá!

Javában pörög a képregényfilmes évad, aminek egyik állomása idén a The Loosers című képregényátirat. A főszerepben Jeffrey Dean Morgan (Watchmen -a Komédiás), aki egy különleges osztagot irányít. A film elején megmentenek egy csomó gyereket a gonosztól, felültetik őket egy helikopterre, amit az amerikai hadsereg szétlő. Ezután persze menekülniük kell, de ők inkább bosszút állnak. JDM mellé társul még Zoe Saldana (Star Trek), Chris Evans és Idris Elba, nekik kellene hátukon vinni a filmet, s becsalogatni a nézőt a moziba, s igazából mindkettővel baj van. Közepes színészi játék társul a gyenge forgatókönyvhöz.

Címkék: film vertigo

Szólj hozzá!

2008-ban indult a legújabb verziójú Iron Man fősorozat, mely most azért került a látókörömbe, mert megnéztem a Vasember 2-t, s kedvet kaptam hozzá. Kiváncsi voltam, hol tart most a sorozat, mert korábban, amikor beleolvasgattam, az univerzumba, nem nagyon nyerte el a tetszésemet a sok-sok szerteágazó cím.

Konkrétan a múlt héten megjelent 25. résznél néztem be a sorozatba, s eldöntöttem, ezt én el akarom olvasni.

Hogy hol is tartunk?

A számos korábbi crossover eredményeképp Tony szinte egyesítette magát az öltözékével: a páncél idegi alapon csatlakozik gazdájához, s már gondolatával is képes felvenni. Tökéletesítette kis reaktorát is, ahogy a filmben is láthattuk: kör alak helyett most már háromszöget látni. A Stark cég pedig egyre kevésbbé foglalkozik haditechnológiával, hisz Tonynak ez nem tetszik. Ő lett egyébként a Shield vezetője is, így egyszemélyes igazságosztóként védelmezi a világot.

Nincs is igazán ellenfele, hisz aki közel hasonló technológiát birtokol, annak minden mozdulata eljut Tonyhoz. Jó kis felütés, bár úgy tűnik, innen aztán nehéz nagyot húzni. Egészen odáig, amíg Ezekiel Stane, Obadiah fia ki nem fejleszti a tökéletes gyilkológépet: saját magát. Nem kell ide páncél, ő saját belső energiáit felhasználva reprodukálja Tony képességeit és tűzerejét. Célja pedig mi más lenne, minthogy elpusztítsa Tony-t és a Stark Industriest. Közhely közhely hátán, mégis, a kivitelezés, a történetvezetés naggyá teszi a sorozatot. Az a fajta terrorizmus, amit Ezekiel megvalósít, az Tony tökéletes ellenségévé teszi: bizony, még a Vasemberen is ki tud fogni.

Matt Friction nagyszerű sorozatot indított, egy olyat, amire érdemes odafigyelni.

Címkék: ironman mattfriction invincibleironman

Szólj hozzá!

Az iPad egyik nagy előnye, hogy mérete, súlya, minden egyéb alapján szinte ideális képregényolvasó lett belőle. Ráadásul az Apple engedélyezte a direkt file transzfert, azaz már a cbr-eket sem kell felkonvertálni, néhány kattintással felmásolhatjuk őket. Felismerte ezt a képregényipar is, s egyre-másra jelennek meg a különböző megoldások erre a készülékre.

A leggyorsabban és a legyügyesebben kétségkívül a Comixology lépett, aki két appal is jelen van a store-ban. Az egyik a Comics by Comixology, egy képregényolvasó. Egyszerű a rendszer, egy hatalmas, elsősorban indie címeket tartalmazó store-ba jutunk, ahol könnyen egyszerűen tölthetünk le első részeket és előzeteseket ingyen, különböző képregényeket pedig piaci áron szedhetünk le. (2 dollárt egy amúgy is 2 dollárért megvásárolható képregényért soknak érzek kiadni). A Marvel képregények bolti áron kaphatóak, míg sok-sok indie képregény 1 dolláros áron (egész pontosan 0.99, minen 101. ingyen van), ami szerintem pontosan ideális árat jelent. Feltűnő, hogy Marvel képregényekből a legújabb kiadások nem igazán elérhetőek, ami kis bosszúságot okoz. Ha már fizetek, miért nem vehetem meg azt, amit az újságárusnál is? Ráadásul ugyanannyiért?

Címkék: teszt ipad

Szólj hozzá!

Pár hónapja fogott meg igazából a Kick-Ass film körül lévő hype, s eldöntöttem, ezt bizony el kell olvasnom, s filmen is meg kell néznem. Nem volt egyszerű menet.

Egyrészt a hatalmas sikere ellenére sem lehet könnyen hozzájutni a képregényhez, megvenni nagyon borsos áron lehetne, Vladinál ha jól emlékszem 6500 FT környékén. Alternatív módokon is nagyon nehéz a beszerzése, bár amióta bemutatták a filmet, több helyen is feltűnt.

A filmről meg gondolom minden rajongó tudja, hogy lassan 2 hónapja megy Amerikában és Angliában, nálunk meg jövő hónap vége felé lesz csak bemutató. Ennyit pedig nem lehet kibírni, főleg, ha DVD minőségben már meg lehet nézni.

Már az első plakáton is látszik a képregény lényege: eszetlen sok gyakás, Kill-bill szinten, sokkal elborultabb szereplőkkel. "Sickening Violece: Just the way you like it!"

Címkék: kritika film kickass markmillar

Szólj hozzá!

A tengapi nap során a DC megmutatta, mit is tervez augusztus hónapra. Érdekes hónap lesz ez is,

A Batman fősorozat 702. részében Grant Morrison folytatja Bruce történetét a Batman RIP és a Final Crisis között. Váratlan fordulatokat, meglepetéseket igérnek, reméljük sikeres lesz ez a szál is, bár kicsit úgy tűnik, csak szeretnék kihúzni a párhuzamosan futó Return of Bruce Wayne minisorozat végéig, anélkül, hogy a visszatérés konkrét eredményét bárhogy is megemlítenék. Persze ennek eredménye nem lehet kérdéses.

Címkék: batman solicits

Szólj hozzá!

Ééééés igen, megérkezett az év talán legjobban várt minisorozata, a Return of Bruce Wayne, hogy egyből egy kisebb csalódást okozzon. Minimálspoileres kritika a tovább mögött.

Címkék: batman returnofbw grantmorrison

Szólj hozzá!

1985-ben a DC Comics megszerezte a Charlton Comics karaktereinek jogát. Alan Moore, a híres képregényrajzoló úgy gondolta, hogy megújítja a kicsit megfáradt karaktereket, ahogy azt tette a Miracleman sorozattal is a 80-as évek elején. Ez lett volna a Mighty Crusaders sorozat, de ahogy Moore elkezdte írni, rájött, hogy ez nem megfelelő alap grandiózus terveihez. Úgy gondolta, végülis mindegy, hogy mely karaktereket használja, a lényeg, hogy az olvasók felismerjék őket. A sokkra és a meglepetés erejére játszott, ami akkor jön elő, amikor az olvasók megtudják, karaktereik milyenek is valójában. "Ki ölte meg a Békítőt" címmel el is küldte a kéziratot a DC szerkesztőjének, Dick Giordanonak.

Címkék: watchmen classic

Szólj hozzá!

A nyolcvanas években a Batman-képregények népszerűségének leáldozott, hiszen a 60-as, 70-es évek komikus, gyermeteg képi világa már nem volt megfelelő a kor szellemének. Éppen ezért úgy gondolták, hogy egy kicsit újraalakítják a világot, hogy visszanyerjék közönségüket, ill. hogy új olvasókat szerezzenek. Felkérték a kor talán legnagyobb íróját Frank Millert (akinek először 300 című képregényét filmesítették meg, de azóta több művön is dolgozik), hogy frissítse fel a sorozatot.

Az évek során ugyanis a történet különböző szálai, szereplői évről-évre más-más háttérrel, tulajdonságokkal tűntek fel, s ez csökkentette a sorozat élvezhetőségét. Éppen ezért szükség volt ezen átívelő szálak kanonizálására, hogy egy egységes keretbe foglalt, logikusan felépített alapra lehessen építkezni a későbbiekben.

Címkék: batman classic frankmiller

Szólj hozzá!

Tavaly január óta mellőzi a legfőbb Batman sorozat Bruce Wayne-t, s azóta mondhatjuk, jobbnál-jobb füzetekkel találkozhatunk a sorozatban.

Kezdődött még a Battle for the Cowl felvezetéseként a Whatever Happened to the Caped Crusader crossoverrel, majd jött egy nagy hiátus, s egészen Augusztusig nem jött új füzet a fő sorozathoz.

Új, minden eddiginél érdekesebb felállás, s egy nem túl stabil status quo jellemzi Gothamet: az igazságot gyakorlatilag három -korábbi és mostani- Robin védelmezi:

  • Dick Greyson, az első Robin, aki korábban Nightwing jelmezében szerepelt,
  • Tim Drake, Bruce nevelt fia, a harmadik Robin, későbbi Red Robin, s a Battle for the Cowl nagy vesztese,
  • Damian Wayne, Bruce tényleges fia, a negyedik Robin.

A Batman és Robin sorozatban pedig feltűnik a Joker által korábban megölt, s azóta feltámasztott második Robin is, Jason Todd, aki a gonoszok táborát erősíti, s ha minden igaz, még a nyár folyamán önálló sorozatot kap.

A következő részek elsősorban Dick hatalmának megszilárdításáról szólnak, hiszen többen is rájönnek, valami nincs rendben, s megpróbálják kihasználni a helyzetet, legfőképpen Pingvin és Kétarc. Rövidesen feltűnik az eddigi legbrutálisabb Nemezis: Black Mask, akiről senki nem tud semmit, de gyakorlatilag napok alatt átveszi az uralmat Gotham felett.

Vajon hol van ilyenkor Joker? Őt bizony egész évben nem láthatjuk, s amikor Black Mask-ot leleplezik, már várom,hogy ő legyen, de nem!

A Winnick, Bagley páros egy erős közepes minőséget hoz, azt viszont szinte hullámzások nélkül: sokat nem kell várni tőle, s nem lehet nagyot csalódni. A történet előrehaladtával nagy csata bontakozik ki Kétarc és Dick között, majd végül megismerhetjük Black Mask történetét is.

Az év egyik csúcspontja a 691-es füzet, amikor Two-Face betör a Batcave-be, s nagyon érdekes történet bontakozik ki.

Január óta Tony Daniel viszi a címet, történetestől-rajzostól, s ez a váltás bizony jót tett a sorozatnak.

Black Mask kilétének felfedése után pedig megjelenik Edward Nigma, hogy segítsen kinyomozni egy sorozatgyilkos kilétét. Megjelenése mondhatni nagyon gyanús, hát még az általa elért villámgyors sikerek.

Nigma kalandjai után pedig már jön a 700. megjelenés, s természetesen Bruce is visszatér. Már csak két szám!

Címkék: batman brucewaynenélkül

2 komment

Batman meghalt, s Gothamban elszabadult a pokol. A Detective Comics és a Batman sorozat nyugovóra tért egy nagyszerű crossover szállal. Érezhették a kiadónál is, hogy a Batman R.I.P. sorozat méltatlan befejezést jelentene Bruce Wayne életének, ezért még az idei fő cselekmény, a Battle for the Cowl előtt kihozták a Whatever happened to the Caped Crusader történetet, mely Batman utolsó óráit mutatja be.

A Denevérember élete ott fejeződik be, ahol elkezdődött, abban a kis sikátorban, ahol először munkához látott, hogy megtisztítsa Gotham városát. Itt gyűlnek össze Batman barátai és ellenségei, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Ez persze egyáltalán nem egyszerű, hisz a jelenlévők mindegyikének életét nagyban befolyásolta - irányította Bruce jelleme.

Címkék: batman brucewaynenélkül detectivecomics

Szólj hozzá!

 A Battle for the Cowl és Bruce Wayne feltételezett halála után a Batman univerzum (az a része, amely nem kötődött a Blackest Nighthoz, First Wave-hez, stb). több különálló füzetben folytatódott, s egy-két cím bizony jót tett a sorozatnak, mondhatni még az alapcímen is túltett.

Az elmúlt évben a következő címek jelentek meg a kanonizált, fő Batman univerzumban:

- Batman

- Batman és Robin

- Red Robin

- Streets of Gotham

- Detective Comics

- Gotham City Sirens

 

Ez utóbbi kettő inkább Gotham City női vonulatával foglalkozott, s így engem kevésbbé érdekelt, ergo átlapozgattam őket, de meggyőztem magam, hogy nem igazán érdemes ezzel foglalkozni.

Címkék: batman brucewaynenélkül

Szólj hozzá!

Mi is ez a blog?

A blog célja, hogy az általam olvasott képregényeket kritikáimmal bemutassam az olvasóközönségnek, megosszak híreket, s az ahhoz kapcsolódó kommentárjaimat is leírhassam valahová. Emellett tervezek filmkritikákat is írni (először Iron Man 2), esetleg képregényekhez kapcsolódó videókat, zenéket bemutatni. Napi szintű frissítést nem vállalok, de szerencsére (egy Evernote nevű rendszernek köszönhetően) szinte bárhol tudok bejegyzést elmenteni, hogy aztán esténként feltöltsem őket, ha rámjött az írhatnék.

Milyen az ízlésem?

Amikor két éve elkezdtem aktívan képregényeket vásárolni, eldöntöttem, hogy én Batman olvasó leszek (nem kis részben a Batman Begins és az akkor már nagyon várt The Dark Knight filmek hatására). Akkor volt szó, hogy jön Bruce Wayne halála, ill. egy új Batman, s ez az irány nagyon tetszett látatlanban. Utána elkezdett szélesedni a világképem, s belemerültem a Fables világába, mely sajnos ismételten csalódást okozott egy idő után. (Talán kifulladt). Elsősorban DC képregényeket olvasok, de szinte minden mást is kipróbálok. Mostanában a Deadpool, Spawn és Iron Man világ az, amit még aktívan olvasok.

Címkék: admin

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása